Tak jak w temacie, chciałbym abyście napisali, dlaczego według was warto biegać, aby osoby które jeszcze nie odkryły korzyść płynących z biegania, skusiły się by spróbować.
Moja przygoda z bieganiem zaczęła się w 4 klasie podstawowej, gdy udało mi się przebiec kilometr na wf-ie, jako pierwszy

-jest duża poprawa humory (wynikająca prawdopodobnie ze stymulacji endorfiny i serotoniny u biegacza)
-odczuwalna poprawa koncentracji oraz procesów zapamiętywania (co wynika z dotlenienia mózgu, a czego moim zdaniem nie zrobi zwykły spacer)
-przestaje mnie dręczyć bezsenność (domyślam się, ale nie jestem pewny, że wynika to z produkcji serotoniny, która w nocy przekształca się w melatoninę odpowiedzialną za sen)
-znacząco czuć poprawę libida
Domyślam się iż ciężko zacząć przygodę z bieganiem głównie z przyczyny braku formy, lecz występuję ona tylko w początkowym stadium, a w każdym tygodniu mamy coraz większą satysfakcję ze zwiększenia się naszej wydolność i osiągania coraz lepszych wyników. Na koniec mogę dodać, że biegacze to podobno osoby otwarte na ludzi, a to chyba bardzo znaczący plus dla naszych użytkowników

Ten post był edytowany przez Shin dnia: 03.10.2012, 21:55